09 Şubat 2021 Piyasa Analizi
09 Şubat 2021 Piyasa Analizi ABD mali teşvik paketine ilişkin iyimserlikle başta ABD olmak üzere birçok ülkede endeksler dün pozitif tarafta hareket etti. ABD’de endeksler Pazartesi günü yükselişine devam ederken, mali teşvikler yoluyla ekonomik canlandırma beklentileri ve devam eden aşı dağıtımının, pandemi kaynaklı ekonomik durgunluktan ekonomik iyileşme hızına dönüşe ilişkin yatırımcı iyimserliğini artırmasıyla rekor kapanış zirveleri test edildi.
Piyasalarda mali teşvik beklentileri yanında ayrıca aşı ile ilgili gelişmeler de fiyatlamalara etkisi bakımından yakından izleniyor. Yapılan bir araştırmanın AstraZeneca aşısının virüsün bu ülkenin daha bulaşıcı varyantına karşı yalnızca sınırlı koruma sağladığını göstermesi nedeniyle Güney Afrika’nın aşının piyasaya sürülmesini durdurduğuna dair haberler bile hisse senedi piyasalarının görünümünde bir bozulma oluşmasına yetmedi. Bu bağlamda MSCI’nın 50 ülkeli dünya hisse senedi endeksi 2021’de dokuzuncu rekor seviyesine ulaştı. Mali teşvik beklentilerinin yükselmesiyle birlikte küresel borçlanma maliyetlerinin ana etkenlerinden biri olan 10 yıllık ABD Hazine getirileri, geçtiğimiz Mart ayında koronavirüs belirsizliğinin zirvesinden bu yana en yüksek seviyesi olan % 1,2’ye yükseldi. Enflasyon göstergesi ABD 10 yıllık başa baş oranları, 2014’ten bu yana en yüksek olan % 2,21’e kadar yükseldi. Avrupa’da ise Almanya’nın 10 yıllık getirileri 3 baz puan artarak beş ayın en yüksek seviyesine yakın -% 0,412 düzeyini gördü.
Avrupa’da da endekslerde pozitif görünüm oluşurken piyasalar Almanya’dan gelen sanayi üretimi ve Chiristine Lagarde’ın konuşmasını takip etti. Art arda yedi ay süren güçlü artışların ardından Almanya’nın sanayi üretimi Aralık ayında %0 ile kesintiye uğradı ve Kasım ayındaki yukarı yönlü revize aylık %1,5 oranı değişmedi. Yıllık sanayi üretimi ise %1 azaldı. Tüketim malları ve ara malları üretimi artarken, sermaye malları üretimi bir miktar düştü. Noel tatili nedeniyle inşaat sektöründeki faaliyet bir önceki aya göre % 3,2 düştü. Mevcut koronavirüs kısıtlamalarının devam etmesi nedeniyle Alman ekonomisinin kendisini bir kez daha daralmadan kurtarması pek olası görünmüyor. Üretim beklentileri Kasım ayından bu yana bir miktar toparlandı ancak hala yaz seviyelerinin altında. Aynı zamanda, 2020’nin ikinci yarısında stoklardaki azalma yılın başında sona ermiş görünüyor.
Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde ise, “Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarında artış, virüsteki mutasyonlar ve sıkı kısıtlayıcı tedbirler, Euro Bölgesi ekonomik faaliyetine yönelik önemli aşağı yönlü risk ortaya koyuyor” dedi. Aşılama süreçlerinin başlamasının “umut verici” olduğuna dikkati çeken Lagarde, vatandaşların halen virüsün sosyal ve ekonomik sonuçlarıyla karşı karşıya kaldığını ve geleceğe yönelik belirsizliklerin sürdürdüğünü söyledi. Lagarde, para ve maliye politikalarının birlikte sürdürülmesi gerektiğini belirterek, mevcut ortamda AMB’nin sergilediği uyumlu para politikası duruşunun gerekli olduğunu kaydetti.
Bu sabah ABD vadelileri yataya yakın hafif satıcılı hareket ederken Asya piyasalarında endekslerin pozitif tarafta olduğu gözleniyor. Endeksin de güne hafif yükselişle başlamasını bekliyoruz.