TL VARLIKLARDA YÖN NERESİ?
Yurt içi piyasaların iki haftadır etkilerini izlediği TCMB başkan değişikliği sonrası yeni başkan Kavcıoğlu dün TCMB genel kurulu sonrası açıklamalarda bulundu. Kavcıoğlu, “Merkez Bankası’nın kanunla belirlenmiş görev ve yetkileri çerçevesinde enflasyonda kılıcı düşüşü sağlamaya, para politikası araçlarını etkin şekilde kullanmaya devam edeceğiz. Orta vadeli enflasyonda yüzde 5 hedefine sıkı sıkıya bağlıyız.” açıklamasını yaptı. Açıklamalarında ayrıca enflasyonla mücadele kararlılığımızla Türk Lirası’nın gücünü ve itibarını sağlayacaklarını, enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar politika faizini güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturmaya devam edeceklerini belirtti. Bu açıklamaların ardından kur tarafına baktığımızda kısa bir aşağı yönlü hareketin ardından yeniden 8.40 TL seviyesine doğru yükselişlerin yaşandığı gözlendi. 5 yıllık CDS 482 seviyesine ulaşırken, 10 yıllık tahvil faizi %19.17’ye yükseldi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda (TCMB) yaşanan görev değişiminin ardından Türkiye’nin makro görünümüne ilişkin ilk revizelerden biri Goldman Sachs’tan geldi. Kurum Türkiye’ye ilişkin 2021 büyüme beklentisini yüzde 5,5 seviyesinden yüzde 3,5’e çekti. TCMB’de yaşanan görev değişiminin ardından TCMB’nin reaksiyon işlevi ve politika yapma süreci etrafındaki belirsizliğin önemli düzeyde arttığına dikkat çekildi. Cari açık ve yüksek enflasyon oranı gibi makro ekonomik baskıların sürdüğüne vurgu yapan kurum Türkiye ekonomisine ilişkin görünümü revize ederken bu unsurlara odaklandıklarını belirtti.
10 yıllık ABD tahvil faizleri Londra seansında %1.776’ya yükseldi ve 22 Ocak’tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Ancak ilerleyen saatlerde getiri tersine döndü. ABD hisse senetleri Salı günü, yatırımcıların ABD Hazine getirilerinin 14 ayın en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından teknolojiyle ilgili büyüme hisseleri satmasıyla hafif düşüş kaydetti. S&P Teknoloji hisseleri, hazine getirilerinin günün en yüksek seviyesinden geri çekilmesiyle öğleden sonraki işlemlerde kayıpları azalttı, ancak gün sonunda %1 düşüş yaşadı. Ayrıca Nasdaq, Kasım ayından bu yana ilk aylık kaybını yaşayacak görünüyor. ABD’de aşılanmanın hızlanmasına paralel önümüzdeki çeyreklerde ekonominin güçlü bir şekilde toparlanması beklenirken Fed’den enflasyonun %2 hedefinin üzerine çıkmasına izin verileceği sinyalleri geliyor. Fed’in denetimden sorumlu Başkan Yardımcısı Randal Quarles, Fed Açık Piyasa Komitesi’nin %2 hedefinin bir parça aşılmasında rahat olacağını belirtti. Quarles “Zaman içindeki ortalamaya bakacağız. Yüzde 2 enflasyonun bir parça aşılmasını destekliyorum” açıklamasını yaptı.
Avrupa hisseleri, aşı kaynaklı ekonomik iyileşme umuduyla Salı günü rekor seviyelere doğru ilerlerken, yatırımcılar bir gün önce bankacılık hisselerini vuran bir ABD hedge fonu temerrüdünün sonuçlarını geride bıraktı. STOXX 600 endeksi, pandemi öncesi zirvesinin %1 altında işlem görerek %0,5 yükseldi. ABD ve Avrupa devlet tahvil getirileri, daha güçlü ekonomik büyüme ve enflasyon umutları üzerine yükselirken, banka hisseleri Pazartesi günkü %1’lik düşüşün ardından toparlanarak %2.0 yükseldi.
Bugün Biden’ın açıklayacağı altyapı programı piyasalarca takip edilecek. Fed üyelerinin ABD ekonomisi hakkındaki iyimserliği ABD tahvil getirilerinde yönü yukarı çevirmiş durumda. Asya’da ise Archegos sarsıntısıyla banka hisseleri geriliyor.