ABD ENFLASYON VERİSİ PİYASALARIN ODAĞINDA
Borsa İstanbul, dün yüzde 0,04 artışla 1416,82 seviyesinden kapatırken işlem hacmi 16 milyar TL oldu. Yurtdışı borsalarda hafta başından itibaren satıcılı bir seyir hakimken Borsa İstanbul’un pozitif ayrıştığı görülmüştü. ABD endekslerine bakıldığında Dow Jones yüzde 0,34, S&P500 yüzde 0,24 ve Nasdaq yüzde 0,14 geri çekildi.
Avrupa bölgesinde ise daha karışık bir seyrin oluştuğu gözlemlenirken FTSE MIB yüzde 0,23 artışla kapanırken FTSE 100 yüzde 0,23 DAX yüzde 0,34 ve CAC 40 yüzde 0,34 azalış gösterdi.
Asya piyasalarındaki ilk fiyatlamalara bakıldığı karışık bir seyrin oluştuğu görüldü. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde gevşeme görülmesine rağmen Dolar endeksindeki güçlü duruş devam ediyor. Bugün açıklanacak olan ABD TÜFE endeksi piyasalar tarafından yakından takip edilecek.
Piyasalar bugün açıklanacak olan ABD tüketici fiyatları verisine odaklanmış durumda. Geçtiğimiz hafta açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisinin beklentinin altında kalmasının ardından FOMC yetkilileri tarafından yakından takip edilen veri fiyatlamalar üzerinde etkili olabilir.
FED Başkanı Powell, gerçekleştirilen toplantıların ardından maksimum istihdam ve fiyat istikrarına sürekli dikkat çekerken enflasyonun beklentilerde ayrışması uygulanacak olan para politikası üzerinde etkisi gözlemlenebilir. FED Başkan yardımcısı Richard Clarida, FED’in tahvil alım programında azaltılma gitmesi için gereken tüm ön koşulların karşılandığını belirtti.
Uzun vadede ki enflasyonun yüzde 2 hedefine yakın seyrettiğine dikkat çeken Başkan yardımcısı Clarida, fiyat ayarlamaları ve darboğazlar ortadan kalktıktan sonra bu yıl enflasyondaki istenmeyen artışın büyük ölçüde geçici olduğunun görüleceğini vurguladı. Kovid -19 salgının istihdam üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiği belirtilirken ekonominin gidişatı ile işgücü piyasasının seyri virüsün gidişatına bağlı olmaya devam edeceği aktarıldı.
Sanayi üretimi Ağustos ayında beklentilerin yüzde 10 düzeyinde olmasına rağmen yıllık yüzde 13,8, aylık ise yüzde 5,4 oranında artış gösterdi.
Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde 2021 yılı Ağustos ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,4 imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 14,2 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 9,4 artış kaydetti.
Sanayi üretiminde görülen yükseliş 2021 yılsonu büyüme rakamının iki haneli olabileceğinin sinyallerini verdi. Buna ek olarak, IMF 2021 yılı için Türkiye’nin büyüme beklentisini yüzde 5,8’den yüzde 9 seviyesine çıkardı. 2022 yılsonu büyüme rakamını ise yüzde 3,3 seviyesinde sabit bıraktı.
Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan veriye göre son 24 saat içerisinde 33 bin 860 vatandaşımızın testi pozitif çıkarken 237 vatandaşımız hayatını kaybetti. Her iki dozunu yaptırmış tam anlamıyla aşılanmış vatandaşların nüfusa oranı ise yüzde 75,10 seviyesinde gerçekleşti.
Sağlık bakanı Koca, son zamanlarda aşılama hızındaki durağanlığa dikkat çeken bir yazıyı sosyal medya hesabından paylaştı. Aşı sayesinde hastalığa yakalanan vatandaşlarımızın Kovid-19 sürecini grip gibi atlattıklarını belirtirken vefat sayısında çoğunluğun tam doz aşı olmayan vatandaşların oluşturduğunu belirtti.