Piyasalar Jeopolitik Risklerin Etkisinde Kalmaya Devam Ediyor
Piyasalar Jeopolitik Risklerin Etkisinde Kalmaya Devam Ediyor ABD’nin İran’lı generali öldürmesinin ardından konuyla ilgili gerilimin karşılıklı açıklamalarla devam ettiğini izledik. Bu bağlamda gelen haberlere göre İran, ABD’nin dış operasyonlarından sorumlu generali Kasım Süleymani’yi öldürülmesine misilleme yapmak için 13 farklı senaryoyu değerlendiriyor. İran Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından yapılan açıklamada, bu senaryolardan en zayıfının bile ABD için “tarihi kâbus” olacağı belirtiliyor. Bununla birlikte İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise ABD’nin saldırısını “devlet terörü” olarak niteledi. Zarif açıklamasında “Bu İran’a karşı bir saldırı eylemidir ve İran’a silahlı bir saldırı yapılmasına eşittir. Buna karşılık vereceğiz. Ancak orantılı bir karşılık vereceğiz, orantısız değil” şeklinde konuştu. ABD tarafında ise Dışişleri Bakanı Pompeo’dan açıklama geldi. Pompeo, Trump’ın aldığı karar hukuka uygun açıklamasını yaparken ayrıca ”askeri ve ekonomik adımlar atabiliriz. 2020 yılı İran için kötü geçecek.” ifadelerini kullandı. Bunun dışında NATO, Irak’taki askeri personelinin bir kısmının yerini geçici olarak değiştirdiğini duyurdu. Akşam saatlerinde bir diğer sıcak gelişme ise İran tarafında yaşanmıştı. ABD istihbaratından 2 yetkilinin yaptığı son dakika açıklamasına göre, ABD ordusu kırmızı alarma geçerken kaynaklar, İran’ın İHA ve balistik füzelerini ABD hedeflerini vurabilecek yerlere konuşlandırdığını öne sürmüştü. Nitekim İran’ın misillemesi dün gece gerçekleşti. İran, Irak’ın Anbar’da ABD askerlerinin bulunduğu Ayn el-Esad üssüne balistik füzeli saldırı düzenledi. Bu saldırı sonrası İran Kasım Süleymani ve arkadaşlarının intikamı için ilk misillemenin gerçekleştirildiğini açıkladı. Saldırı sonrası ölü ya da yaralı bilgisi henüz gelmiş değil. Sonuç itibariyle jeopolitik risklerin, tansiyonun iyiden iyiye yükseldiği bir süreç yaşanmaya devam edecek diyebiliriz.
Yaşanan bu son gelişmelerin ardından ABD endeksleri güne düşüşlerle tamamladı. Salı günü gelen tepki alımları sonrası jeopolitik gerilimin devam edeceğine ve risklerin arttığına dair algının riskli varlıklardan çıkışları yeniden tetiklediği ve güvenli varlıklara doğru eğilimin yeniden artmasına neden oluyor. Bu bağlamda dün ons Altın’da da yaşanan geri çekilmelerin ardından İran misillemesi sonrası 1600 Dolar üzeri seviyelere doğru yükselişlerin gerçekleştiği gözlendi. Ham Petrol fiyatlarında da 65 Dolar’a kadar yeniden yükseliş meydana geldi. Sabah ABD ve Avrupa vadelileri ile Asya endeksleri ise satışlarla karşılaşmış durumda. Bu yönde fiyatlamanın bir süre daha devam etmesini olası görüyoruz.
Dün Avrupa’da takip edilen verilerden olan enflasyon ise Aralık ayında son 8 ayın en yüksek seviyesine yükseldi. Euro Bölgesi’nde tüketici fiyatlarındaki artış Kasım’daki yüzde 1’den Aralık’ta yüzde 1.3’e yükselerek beklentileri karşıladı. Çekirdek enflasyon ise yüzde 1.3’te kaldı. Enflasyondaki artışta enerji fiyatlarındaki artış etken oldu.
ABD’de izlenen veri ise dün dış ticaret açığı idi. ABD’de dış ticaret açığı Kasım’da Çin’le devam eden ticaret savaşlarının etkisiyle 3 yılın en düşük seviyesine indi. Ticaret Bakanlığı verilerine göre dış açık % 8.2 düşüşle 43.1 milyar dolar oldu. Bu, Ekim 2016’dan beri en düşük açık olarak kayda geçti. Beklenti dış açığın 43.7 milyar dolar olmasıydı. İthalat % 1 düşüşle 251.7 milyar dolara gerilerken ihracat % 0.7 artışla 208.6 milyar dolara yükseldi. İhracat artışı, ekonominin 2019 yılının sonunda güçlü kalmaya devam ettiğine işaret etti.
Yazan: AHL Analiz