Spekülatif Hisseler Yatırım Değil Kumardır! Küresel borsaların gündeminde olan GameStop bahisleri birçok gündelik yatırımcının iştahını açtı. Ancak uzmanlar kısa vadede havadan kazanılan paranın uzun vadeli yatırımlarla karıştırılmaması gerektiğine inanıyor. Spekülatif Hisseler Yatırım Değil Kumardır!
Hafta boyunca gerçekleştirdiği spekülatif yükselişlerle dikkat çeken GameStop hisseleri Perşembe günü %44’lük sert bir düşüş gerçekleştirdi. Aracı kurum şirketi Robinhood’un hisse alım satımlarına sınırlama getirmesi sonrasında oluşan bu düşüş perakende yatırımcıları spekülatif hamlelerden korumak amacıyla gerçekleştirildi.
MarketWatch yazarı Brett Arends spekülatif yatırımları ile ilgili yazısında şunları ele aldı:
Arends, öncelikle %44’lük satış dalgası gelmeden önce hisselerini satarak önemli kazanç sağlayan yatırımcıları kutluyor. Zira sosyal medya platformu Reddit üzerinden oluşturulan bireysel yatırımcıların en büyük başarısı, riskli yatırım fonlarını kısa pozisyonda ele geçirmesi oldu. Yani kısaca fon yöneticisini kendi oyunlarında yenme yeteneği.
Arends’e göre GameStop çılgınlığı Wall Street’teki piyasa manipülasyonları hakkında çok şey anlatıyor. Zira yakın zamanda birçok milyarder Bitcoin satın aldıktan sonra televizyonlarda konuşarak kripto paranın değerini yükseltti.
Borsa yazarı, “Bunun borsa manipülasyonu olmaması ancak sıradan insanlar aynısını yaptığında manipülasyon olarak değerlendirilmesi çok komik değil mi?” dedi.
Şansla Boğa Piyasası Zekası Karıştırılmamalı
Tüm bunlarla birlikte Arends yatırımcıların şansla boğa piyasası zekasını karıştırmaması gerektiğini belirtiyor. Söz konusu yatırımcılar havadan para kazanan ilk insanlar değiller ve muhtemelen son da olmayacaklar. Balon piyasaları oluştuğunda birileri mutlaka rüzgarı arkasına alır. Ancak Arends’e göre asıl soru ne kadar kazanıldığı değil kazanılan miktarın ne kadarının tutulduğu.
Borsa yazarı, “20 yıl öncesindeki dot-com balonunda bir kumar bağımlısının her gün o zaman çalıştığım gazeteyi arayıp hisse senedi tavsiyesi sorduğunu hatırlıyorum. Bir noktada başladığı pozisyondan 1 milyon dolar kazanmıştı. Şaka yapmıyorum. Altı ay sonrasında iflas etti” ifadelerini kullandı.
Arends bir dönem dot-com balonu kadar çılgın bir şeyi hayatı boyunca görmeyeceğini düşündüğünü söyledi. Ancak Bitcoin ve şimdi de GameStop’a baktığında yeniden aynı şeylerin başladığını belirtiyor.
Kumarla Uzun Vadeli Yatırım Aynı Şeyler Değil
Borsa uzmanı kumar oynamak isteyenlerin eğlenmeye devam edebileceğini belirtse de bu spekülatif hamlelerin riskleriyle beraber geldiğini belirtiyor. Arends, ünlü para yöneticisi Peter Bennett’in sözlerini hatırlatıyor:
“Al sat yapmakta yanlış bir şey yok. Sadece asla ve asla bunu yatırım yapmakla karıştırmayın.”
Arends, birçok gündelik yatırımcının borsayı bir kumarhane, hileli bir oyun zannettiğini belirtiyor. Borsalarda sürekli aynı hikayenin devam ettiğini belirtiyor. İnsanların spekülasyonla yükselen hisselerden iyi para kazandığını ancak balon patladığında da herkesin kaybettiğini hatırlatıyor. Büyük paralar kaybedildiğindeyse bu yatırımcılar bir daha borsalara dönmüyor.
Buna karşın borsa yazarı Mart 2000’deki borsalara ilişkin başka bir örnek veriyor. Eğer dot-com krizinin yaşandığı tarihte yatırımcılar paralarını SPDR S&P 500’e yatırmış ve unutmuş olsalardı kazanımları %300 civarı olurdu. Ayrıca küresel bir fon olan Vanguard Global Equity’e yatırım yapanlar ise bugün %500’ün üzerinde kazandı.
Bağımlılar için kumar eğlenceli gelebilir. Arends buna devam etmek isteyenlere şans diliyor. Ancak kumarla yatırımın aynı şey olmadığını, ikisinin karışmaması gerektiğini belirtiyor.
Arends ayrıca kumar benzeri yatırımdan büyük paralar kaybeden yatırımcıların uzun vadeli yatırımlardan uzaklaşmaması konusunda da uyarıyor.