05 Ocak 2021 Piyasa Analizi
05 Ocak 2021 Piyasa Analizi Salgın yılı 2020’de enflasyon %14,6 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu Aralık ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini açıkladı. Buna göre tüketici fiyat endeksi Aralık’ta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,6 artış kaydetti. Üretici fiyat endeksindeki yıllık artış ise yüzde 25,15 oldu. Yıllık bazda en yüksek artış yüzde 28,12 ile çeşitli mal ve hizmet gruplarında oldu. Onu yüzde 21,12 ile ulaştırma grubu, yüzde 20,61 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubu izledi. Aylık bazda en yüksek artış ise yüzde 3,46 ile ev eşyası grubunda yaşandı. Ev eşyasını yüzde 2,64 ile ulaştırma, yüzde 2,53 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubu takip etti. Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, açıklanan enflasyon verilerine yönelik analizinde para politikasına yapısal boyutta atılan adımlarla destek vereceklerini belirtti.
İngiltere’de Oxford-AstraZeneca aşısının uygulamasına başlanırken, New York, Kaliforniya ve Tokyo’da Kovid-19’a bağlı yeni vakalarda rekor sayılara ulaşıldı. İngiltere, AstraZeneca’nın geliştirdiği Kovid-19 aşısının ilk uygulamasını yaptı. BBC’deki habere göre, aşı ilk kez Oxford Churchill Hastanesi’nde diyaliz makinasına bağlı tedavi gören 82 yaşındaki Brian Parker’e vuruldu. Sağlık Bakanı Matt Hancock, aşılamanın başlamasını “dönüm noktası” olarak niteleyerek, aşıların enfeksiyonu önleyeceğini ve nihayetinde virüs kısıtlamalarının kaldırılmasının önünü açacağını ifade etti. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İngiltere’de okulların kapatılması da dahil olmak üzere daha sert kısıtlamalara ihtiyaç duyulacağını söyledi.
Euro Bölgesi
Euro Bölgesi imalat sektörü PMI Endeksi 2020’nin son ayında 2.5 yıldan fazla sürenin en iyi artışını kaydetti. Euro Bölgesi IHS Markit imalat PMI Endeksi 2020’nin Aralık ayında 55.2 değerini aldı, endeks önceki ay 53.8 olmuştu, beklenti 55.5’ti. Bu rakam Mayıs 2018’den beri görülen en yüksek seviye oldu. Bölgede imalat sektöründeki büyümeye 58.3 ile Almanya öncülük etti. Bu, yaklaşık 3 22yılın en yüksek seviyesi olarak kayda geçti. Fransa imalat PMI ise beklentiye paralel olarak 51.1 değerini aldı. Korona virüs salgınıyla mücadele kapsamında bar ve restoranların kapatılması gibi hizmet sektörünü olumsuz etkileyen bazı kararlar alınırken fabrikalar bu dönemde genel olarak çalışmalarını sürdürdü.
Avrupa havacılık sektörü pandemide 56 milyar euro kaybetti. Avrupa hava sahası trafiğini kontrol eden, merkezi Brüksel’de bulunan Avrupa Hava Seyrüsefer Güvenliği Örgütü (EUROCONTROL) tarafından “Kovid-19’un Avrupa Havacılığına Etkisi ve 2021 Görünümü” başlıklı bir rapor yayımlandı. Raporda, Avrupa havacılık sektörünün, geçen yıl Kovid-19 salgını nedeniyle bugüne kadarki “en kötü yılı” yaşadığı belirtilerek, 2020’de Avrupa’da uçuş sayısının bir önceki yıla göre yüzde 55 düşerek 6,1 milyona gerilediği, yolcu sayısının da 1,7 milyar azaldığı kaydedildi.
Türkiye imalat sektörü PMI verilerinde yavaşlama devam ediyor. Türkiye’nin imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Aralık ayında 50,8 olarak gerçekleşti. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi), Aralık ayında 50,8 düzeyinde gerçekleşti. Covid-19 salgını ve salgının yayılmasını önlemek için devreye sokulan kısıtlamalar, aralıkta üretim ve yeni siparişlerde yavaşlamalara yol açtı. Her iki göstergede de yavaşlama kasım ayına göre daha belirgin, ancak salgının ilk dalgasına göre çok daha ılımlı gerçekleşti.