İsveç’te Nakit Para Tarihe Karışıyor
İsveç’te Nakit Para Tarihe Karışıyor. İsveç, ulusal para birimi kronu, dijital para birimiyle değiştirmek için harekete geçti. Dünyanın en az nakit para kullanan ülkeleri arasında yer alan İsveç, ulusal para birimi olan kronu dijital para birimiyle değiştirmek için hazırlandığını açıkladı. İsveç Finansal Piyasalar Bakanı Per Bolund, projenin 2022’de hayata geçirilmesinin planları arasında olduğunu duyurdu.
‘Güvenli Şekilde İşlemesi Çok Önemli’
İsveç Finansal Piyasalar Bakanı Per Bolund, “Dijital ödemelerde piyasasının güvenli bir şekilde işlemesi ve herkesin kullanımına açık olması çok önemli” dedi. Ayrıca “Bir dijital para biriminin nasıl tasarlandığının, hangi teknolojilerin kullanıldığının tüm finansal sistem için büyük sonuçları olabilir” diye ekledi.
Öte yandan İsveç Merkez Bankası Başkanı Stefan Ingves, Ekim ayındaki açıklamasında e-kron ihraç edilmesi konusundaki herhangi bir kararın siyasi düzlemde alınması gerektiğini vurgulamıştı. Açıklamalarında “Bu karar yasal bir temel ve siyasi destek gerektirir” ifadelerini kullanmıştı.
Nakit Para Kullanımı Pandemi Döneminde Geriledi
İsveç’te 2010 yılında yüzde 40 olan nakit kullanımı, 2016 yılında yüzde 15 seviyesine kadar düştü. İsveç Ulusal Bankası, nakit kullanımına yönelik talebin koronavirüs (Covid-19) pandemisi sebebi ile azaldığını ve nakit para kullanımının şu anda tüm ödemelerin yüzde 10’undan daha azını oluşturduğunu açıkladı.
İsveç Tarihinde Kron
İsveç kronu, 1873 yılından bu yana ülkenin resmi para birimi olarak serbest piyasada işlem görüyor. İsveç dışında Aland Adaları’nda da kullanılıyor. Uluslararası para kodu SEK’tir.
Peki 1 İsveç kronu ne kadar? Bu sorunun cevabı uzmanlar tarafından da yanıtlanmış olsa da İsveç Kronu güncel olarak kur detaylarına , günlük alış satış TL fiyatlarını takip edebileceğimiz ve çeviri hesaplama işlemlerini yapabileceğimiz platformlar da mevcuttur.
1 İsviçre Frangı CHF:8.40 Türk Lirası
İsveç Merkez Bankası, İsveç Bankası ve Riksbank isimleriyle de anılan İsveç Ulusal Bankası, dünyanın en eski merkez bankası konumundadır.