Nepal, yaşanan hızlı döviz rezervi kayıplarından sonra araba, kozmetik ve altın dahil olmak üzere temel olmayan malların ithalatını kısıtladı. Bu kısıtlama, turizm harcamalarında yaşanan düşüş ve yurtdışında çalışan Nepalliler tarafından ülkeye gönderilen paranın azalması ile artan hükümet borcu krizinin çözülmesi için geldi.
Merkez Bankası Başkanı Görevden Alındı
İthalat kısıtlamasına ek olarak bir diğer önemli gelişme ise geride bıraktığımız haftada ülkenin merkez bankası başkanının görevinden alınması oldu. Nepal’de yaşanan kriz, Sri Lanka krizine benzetildi. Sri Lanka krizi, pandemiyle beraber ortaya çıkmış akıl almaz bir insani kriz olarak nitelendirilmişti. Kriz sırasında insanların ekonomik çöküşten dolayı tedavi olamayacak hale gelmesi yerli halk tarafından protesto edilmişti. Sonunda ekonomik çöküş ile başa çıkamayan Maliye Bakanlığı yetkilileri IMF’den borç talebinde bulunmuştu. Nepal Maliye Bakanı, yaşan sorunun Sri Lanka’daki krizden farklı olduğunu savunarak bu iki krizin karşılaştırılmasına “şaşırdığını” söyledi.
Döviz Rezervleri Çakıldı
Ülkenin merkez bankası Nepal Rastra Bank’a göre, döviz rezervleri Şubat ayının ortasına kadar olan yedi ayda %16’dan fazla düşüşle 1.17 trilyon Nepal rupisine (9.59 milyar $; 7.36 milyar £) düştü. Aynı dönemde, yurtdışında çalışan kişiler tarafından Nepal’e gönderilen para miktarı neredeyse %5 oranında düştü. Merkez bankası sözcü yardımcısı Narayan Prasad Pokharel, Reuters haber ajansına, kurumun ülkenin döviz rezervlerinin “baskı altında” olduğuna inandığını söyledi.
Merkez bankası sözcüsü konuyla ilgili yaptığı açıklamada:
“Temel malların arzını etkilemeden zaruri olmayan malların ithalatını kısıtlamak için bir şeyler yapılmalı” dedi.
Pokharel, ithalatçıların, bedelini tam olarak ödedikleri takdirde 50 “lüks mal” getirmelerine izin verileceğini ifade ederek “Bu ithalatı yasaklamak değil, onları caydırmak” dedi.
Sri Lanka’da Son Durum
Geçen hafta, Sri Lanka yeni bir merkez bankası başkanı atadı ve yükselen fiyatların ve temel mal kıtlığının üstesinden gelmeye yardımcı olmak için kilit faiz oranını neredeyse iki katına çıkardı.
Son haftalarda, göstericiler başkent Kolombo’nun sokaklarına döküldü, çünkü evler ve işyerleri uzun süreli elektrik kesintilerine uğradı.
Sri Lankalılar, ülkenin geçen ay Uluslararası Para Fonu ile bir kurtarma konusunda yapacağı görüşmeler öncesinde para birimini büyük ölçüde devalüe etmesinden sonra kıtlık ve artan enflasyonla karşı karşıya.