Çin, uzayan Rusya-Ukrayna savaşında taraf seçmesi için Batı’nın baskısına karşılık verdi ve Pekin, Çinli yatırımcıların meşru çıkarlarını savunmak için “gerekli önlemleri” alacağı konusunda ısrar etti.
Ticaret Bakanlığı’na göre, Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Rusya’ya yönelik Batı yaptırımları, Çin’in kuzey komşusu ile olan normal ticaretinde şimdiden aksamalara neden oldu.
Bazı yabancı işletmeler de Çinli işletmeleri çatışmada taraf seçmeye zorlayarak piyasa kurallarını ihlal etti.
Ticaret Bakanlığı sözcüsü Shu Jueting Perşembe günü yaptığı açıklamada, “Çin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından izin verilmeyen veya uluslararası yasalarla desteklenmeyen uzun kollu yargı yetkilerine ve tek taraflı yaptırımlara kesin olarak karşı çıkıyor” dedi.
“Çin’in diğer ülkelerle normal ticaret faaliyetlerine yönelik herhangi bir yasak veya kısıtlamaya karşıyız.”
Çin, ABD ve Avrupa Birliği liderliğindeki artan yaptırımlara rağmen Rusya’dan ham petrol ithal etmeye devam etti.
Ancak Çin’in ham ithalatı, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından uluslararası fiyatların artmasıyla Mart ayında yıllık %14 düşüşle 42.7 milyon mt’a geriledi.
Genel hesaplamalara göre, Çin’in Mart ayında Rusya’ya ihracatı bir önceki yıla göre %7,65 düşerek 3,82 milyar ABD Dolarına geriledi, ancak ithalat %26,39 artarak 7,84 milyar ABD Dolarına yükseldi.
Shu, ayrıntıya girmeden, “Çin, Çinli işletmelerin meşru çıkarlarını sıkı bir şekilde savunmak için gerekli önlemleri alacak” dedi.
Çin, Şubat ayının sonunda başlayan ihtilaf konusunda sürekli olarak diplomasi ve müzakere çağrısında bulundu ve her iki ülke ile normal ticari ilişkileri sürdürmeye çalıştı.
Rusya’yı kapsamlı bir stratejik ortak olarak gören Çin, Şubat ayı sonunda Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini kınayan BM Güvenlik Konseyi kararını oylamaktan kaçındı. Ayrıca geçen hafta Rusya’yı İnsan Hakları Konseyi’nden askıya alan BM Genel Kurulu kararına karşı oy kullandı.
Pekin, Rus askeri saldırganlığını alenen kınaması için ısrarlı bir baskı altında ve ABD, eğer öyleyse, bunun “sonuçları” konusunda uyardı. Çin, Rusya’ya yönelik yaptırımları ihlal ediyor.
Çarşamba günü, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Pekin’i Moskova ile her zamankinden daha yakın olan ilişkisinden sorumlu olmaya çağırdı ve Çin’i başkalarının ulusal güvenlik çıkarlarına “haksız yere zarar veren” uygulamalardan dolayı kınadı.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian Perşembe günü Yellen’in sözlerine yanıt olarak, “Çin’e yönelik her türlü temelsiz suçlama ve şüpheye karşıyız, herhangi bir baskı ve zorlamaya da boyun eğmeyeceğiz. Zaman tarihin doğru tarafında olduğumuzu kanıtlayacak” dedi.
Pekin, Ukrayna dahil tüm ülkelerin egemenlik haklarına saygı gösterilmesi gerektiğini, ancak Rusya’nın makul güvenlik endişelerinin de dikkate alınması gerektiğini vurguladı.
Çin, geçtiğimiz birkaç yıl içinde yabancı uzun kollu yargı yetkisine karşı bir araç seti geliştirdi ve Haziran ayında bir yaptırım karşıtı yasa çıkardı.
Yasa, Çin’e karşı yabancı yaptırımlar uygulamaktan sorumlu olan kişilere, ailelerine ve kuruluşlara karşı kapsamlı bir misilleme yapılması için yasal destek sağlıyor.
Ticaret Bakanlığı da 2019’da ABD varlık listesine eşdeğer olan varlık dışı listesini tanıttı.
Ayrıca Ocak 2021’de yabancı mevzuatın haksız toprak dışı uygulamalarına karşı koyma kurallarını da yayınladı.
Hükümet verilerine göre, Çin’in kümülatif dış yatırımı 2020 sonunda 2,58 trilyon ABD Doları olurken, geçen yıl bir önceki yıla göre %3,2 artarak 113,6 milyar ABD Dolarına ulaştı.
Ancak Çin’in ABD ve Avustralya gibi ülkelerdeki çıkarları daha fazla incelemeye alındıkça, Pekin Kuşak ve Yol Girişimi kapsamındaki ülke ve bölgelerdeki yatırımları yönlendirmeye çalıştı.
Pek çok Çinli şirket, özellikle ABD-Çin ticaret savaşı sırasında, denizaşırı ülkelerde iş yapmaktan para cezasına çarptırıldı veya kısıtlandı.
Telekomünikasyon devi Huawei Technologies Co., ABD teknolojisiyle sınırlı olarak üretilen önemli teknoloji bileşenlerine erişim sağladığını gördü
2020’de ABD hükümeti, teknoloji devi ByteDance’i popüler video uygulaması TikTok’un ABD kolunu satmaya zorlamaya çalıştı, ancak plan sonunda rafa kaldırıldı.