Moody’s, Rusya’nın dolar tahvillerini ruble olarak ödemeye çalıştığı için temerrüde düşebileceğini söyledi.
Moskova’nın temerrüde düştüğü ilan edilirse, Rusya’nın 1917 Bolşevik devrimini takip eden yıllardan bu yana yabancı tahvillerde ilk büyük temerrüdü olacak, ancak Kremlin Batı’nın sakatlayıcı yaptırımlar uygulayarak bir temerrüde zorladığını söylüyor.
Rusya, vadesi 2022 ve 2042 olan iki devlet tahvili için 4 Nisan’da, menkul kıymetler şartlarına göre ödemekle yükümlü olduğu dolar yerine ruble birimi ile ödeme gerçekleştirdi.
Moody’s Perşembe günü yaptığı açıklamada, “bu nedenle Rusya, ödemesiz dönemin sonu olan 4 Mayıs’a kadar tedavi edilmezse Moody’s tanımına göre bir temerrüt olarak kabul edilebilir” dedi.
“Tahvil sözleşmelerinde dolar dışında başka bir para biriminde geri ödeme hükmü yoktur.”
Moody’s, 2018’den sonra ihraç edilen bazı Rus eurobondlarının bazı koşullar altında ruble cinsinden ödemeye izin verdiğini, ancak 2018’den önce ihraç edilenlerin – 2022 ve 2042’de vadesi gelenler gibi – vermediğini söyledi.
Moody’s, “Moody’s’in görüşü, yatırımcıların son ödeme tarihinde döviz sözleşmesi vaadini almadıkları yönünde” dedi.
Rusya maliye bakanlığı Cuma günü bir yorum talebine yanıt vermedi. Maliye Bakanı Anton Siluanov bu ayın başlarında Izvestia gazetesine Rusya’nın temerrüde düşmesi halinde yasal işlem başlatacağını söyledi.
Putin’in Ukrayna’da özel bir askeri operasyon olarak nitelendirdiği 24 Şubat emrinden önce, Rusya yatırım yapılabilir olarak derecelendirildi. Ancak, Kremlin’in ABD tarafından yürütülen bir ekonomik savaş olduğunu söylediği şeyin egemenlik tahvilleri bir hedef haline geldi.
1998’de Rusya, Asya borç krizinden sonra fiilen iflas ettiği ve düşen petrol fiyatlarının kısa vadeli ruble borcuna olan güveni sarstığı için, 40 milyar dolarlık iç borcu temerrüde düştü ve Başkan Boris Yeltsin yönetiminde rubleyi devalüe etti.
1918’de Vladimir Lenin yönetimindeki Bolşevik devrimciler Çarlık borcunu reddederek küresel borç piyasalarını şok etti çünkü Rusya o zamanlar dünyanın en büyük dış borç yığınlarından birine sahipti.
Bu sefer Rusya’nın parası var ama ödeyemiyor çünkü Putin’in böyle bir kriz için inşa edilmesini emrettiği dünyanın dördüncü büyük rezervleri ABD, Avrupa Birliği, İngiltere ve Kanada tarafından donduruldu.
Rusya şu anda borç alamayacağı ve almayacağı için, bir temerrüt büyük ölçüde sembolik olacak ve Soğuk Savaş sonrası Batı’nın finansal mimarisine entegre olma girişiminin çalkantılı finalini işaretleyecektir.
Rusya’nın dolar veya euro cinsinden ihraçlarda ödenmemiş uluslararası tahvilleri yalnızca 40 milyar dolar olmasına rağmen, şirketleri çok daha fazla dış borç oluşturdu.
ABD Hazinesi, bu ay Rusya’nın Rus merkez bankası tarafından ABD finans kurumlarında tutulan döviz rezervlerini borcunu ödemek için kullanma kabiliyetini durdurdu.
Kremlin, Batı’nın rezervlerini dondurarak Rusya’ya karşı yükümlülüklerini zaten yerine getirdiğini ve 1944’te Batılı güçler tarafından kurulan Bretton Woods finansal mimarisinin yerini alacak yeni bir sistem istediğini söylüyor.
S&P, bu ayın başlarında, Moskova’nın dış borç sahiplerine olan taahhütlerini yerine getiremeyeceği ve yerine getiremeyeceğine ilişkin artan riskler nedeniyle Rusya’nın döviz notunu “seçici temerrüde” düşürdü.
Rusya ekonomisi, yükselen enflasyon ve sermaye kaçışıyla birlikte 1991’de Sovyetler Birliği’nin çöküşünü takip eden yıllardan bu yana en kötü daralmaya doğru gidiyor.