2020 Yılında Küresel Piyasalarda Başrolde Merkez Bankaları Yer Aldı
2020 Yılında Küresel Piyasalarda Başrolde Merkez Bankaları Yer Aldı Geride bıraktığımız 2020 yılı küresel piyasalarda düşük faizlerin ve likidite bolluğunun yılı olmaya devam etti. Art arda destek programları açıklayan merkez bankaları, kendi ülke ekonomilerini korumak ve kollamak amacıyla sıra dışı faiz kararlarından tahvil alımlarına kadar koronavirüs salgını etkisine karşı birçok farklı yöntem kullanmayı tercih etti.
Koronavirüs salgınının etkisiyle 2020 yılında ağır yara alan küresel ekonomilerin yardımına merkez bankaları koştu. Ocak ayında sıkıntısız geçen merkez bankası toplantılarının ardından, özellikle Mart ayı Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Amerikan Merkez Bankası (FED) için olağanüstü toplantılarla çok önemli kararların alındığı bir ay olarak ön plana çıktı.
Avrupa Merkez Bankası koronavirüs salgını alım programını 1,85 trilyon Euro’ya yükseltti
Avrupa Merkez Bankası, 18 Mart tarihi itibari ile koronavirüs salgınına yönelik 750 milyar Euro’yu kapsayan ek acil tahvil alım programına başladığını duyurdu. Programın şu anda mevcut olan parasal genişleme çerçevesinde tüm varlıkları kapsayacağını belirten banka, 30 Nisan tarihinde de yeni bir uzun vadeli pandemi refinansman programına karar verildiğini açıkladı. Banka, aylık 20 milyar euro varlık alımlarının süreceğini ve gerek görülmesi halinde daha fazla tahvil alımına hazır olduklarını duyurdu.
Avrupa Merkez Bankası, Haziran ayında pandemi acil satın alma programını 600 milyar euro artırırken, ayrıca programı 2021 yılı Haziran ayına dek uzattığını duyurdu. Aralık ayına dek açıklanan önlemler üstünden ilerleyen Avrupa Merkez Bankası, 10 Aralık toplantısı ile koronavirüs salgını alım programını 500 milyar Euro daha artırarak 1,85 trilyon Euroya yükseltti. Ayrıca programın süresini 9 ay daha uzattı ve son tarihi Mart 2022 olarak bildirdi.