Avrupa Komisyonu’nun bu ay yayınlanacak Veri Yasası’na göre, Amazon ve Microsoft gibi bulut hizmetleri sağlayıcıları ve diğer veri işleme hizmeti sağlayıcıları, AB üyesi olmayan hükümetlere yasa dışı veri aktarımlarına karşı önlemler almalıdır.
Reuters tarafından görülen önerilen kural, akıllı makineler ve tüketim malları gibi AB verilerinin kullanımına ilişkin hak ve yükümlülükleri ortaya koyuyor ve ABD teknoloji devlerini dizginlemeyi hedefliyor.
Avrupa’nın en yüksek mahkemesi 2020’de, benzer endişeler nedeniyle bulut altyapısından bordro ve finansa kadar çeşitli hizmetler için binlerce şirketin güvendiği bir transatlantik veri aktarımı anlaşmasını iptal etti. ABD ve AB yeni bir anlaşma yapmaya çalışıyor.
Veri Yasası, bu tür kısıtlamaları kişisel olmayan verilere genişleterek, kişisel verilerin 27 ülke bloğunun dışına aktarılmasına ilişkin mevcut kısıtlamaların ötesine geçiyor.
AB belgesinde, “AB/AEA üyesi olmayan hükümetlerin yasa dışı erişimine ilişkin endişeler dile getirildi. Bu tür önlemler, Avrupa veri ekonomisini giderek daha fazla destekleyen veri işleme hizmetlerine olan güveni daha da artırmalıdır.”
Veri işleme hizmetleri sağlayıcılarının, “katı koşullar karşılanmadıkça, bu tür verileri AB yasaları kapsamında korumaya yönelik rekabet eden yükümlülüklerle potansiyel olarak çelişebilecek bu tür erişimi önlemek için tüm makul teknik, yasal ve organize önlemleri almaları” gerektiğini söyledi.
Veri Yasası, endüstriler içinde ve arasında veri paylaşımının önündeki engellerin endişelerini takiben sektörler arasında kullanılacak veriler için birlikte çalışabilirlik standartları geliştirmeyi amaçlamaktadır.
Ayrıca, bulut, uç ve diğer veri işleme hizmetleri sağlayıcıları için minimum düzenleyici sözleşme, ticari ve teknik gereksinimleri belirleyerek, bu tür hizmetler arasında geçişi sağlamak için şirketlerin bulut ve uç hizmetler arasında geçiş yapmasını kolaylaştırmayı amaçlamaktadır.
Komisyon, Veri Yasasını yayınlamak için 23 Şubat’ta geçici bir tarih belirledi.