Amerika’lı Dev Uçak Üreticisinden Rekor Zarar
Amerika’lı uçak üreticisi Boeing, 2020’de 11.9 milyar dolar ile tarihi rekor düzeyde zarar açıkladı. Şirket, üçüncü sefer piyasaya sürülmesi ertelenen model için de 6,5 milyar dolar ceza belirlediğini ilan etti.
Küresel korona virüs krizi nedeniyle havacılık sektörünün en geniş uçaklarına yönelik talep düşüşü ivme kazanırken, müşterilerinin uluslararası uçuş yasakları sebebiyle uçak alımlarını ertelemesi Boeing’in nakit akışını daha önce eşine rastlanmamış şekilde azaltıyor.
Boeing, 2020’nin dördüncü çeyreğine ilişkin finansal tablolarını açıkladı.
Tabloya göre, dev şirket geçen yılın son çeyreğinde 8,4 milyar dolar zarar etti. Boeing’in net zararı, 2020 yılı genelinde ise 11.9 milyar dolarla rekor seviyeye ulaştı. Şirket, 2019’u da 636 milyon dolarlık zararla tamamlamıştı.
Boeing: Yüzde 100 Biyoyakıtlı Uçağa Geçeceğiz
Yüzde 100 biyoyakıt ile çalışan ticari ve yolcu uçakları yapabilmek için çalışamalar yürüten Boeing bu hedefi için ilk kez tarih verdi.
ABD’li şirket, 2029’a kadar yüzde 100 biyoyakıt ile çalışan ticari uçaklar yapacağını açıkladı. Öte yandan Boeing, biyoyakıt konusunda tecrübeli.
Daha önce yüzde100 biyoyakıt kullanılan ilk ticari uçuş, 2018’de Boeing 777 kargo uçağıyla gerçekleştirilmişti.
Hava Yolu Şirketleri Batma Noktasına Geldi
Corona kriziyle birçok havayolu şirketi de zarar etti. Seyahat yasaklarının en çok etkilendiği sektör ise on binlerce çalışan işini kaybetme tehlikesiyle yaşıyor. Dev şirketler geçen sene ki zararlarını açıkladı.
Alman havayolu şirketi Lufthansa salgın nedeniyle 2020’nin ilk yarısında yaklaşık üç milyar euro zarar etti. Yetkililer şirkette tam zamanlı sözleşmeyle çalışan yaklaşık 22 bin personel fazlası olduğu görüşünde. Lufthansa CEO’su Carsten Spohr şirketin acilen küçülmeye gitmesi gerektiğini belirtiyor.
Fransa’nın Air France ile Hollanda’nın KLM şirketlerinin birleşmesi sonucu ortaya çıkan Air France KLM’in cirosu geçen seneye oranla yüzde 83 zarar kaydederek 1,18 milyar euro oldu. Şirket ayrıca 1,55 milyar euroluk gelir kaybı yaşadı. Air France’ın toplam 7 bin 580 kişiyi işten çıkarması bekleniyor. Hollandalı KLM ise 2022’ye kadar 6 bin çalışanına çıkış vermek zorunda kaldığını açıkladı.