Endekste Yeni Rekorlar Gelmeye Devam Edecek mi
Endekste Yeni Rekorlar Gelmeye Devam Edecek mi Dün yurtiçinde piyasaların beklediği en önemli konu TCMB faiz kararıydı. TCMB, piyasa beklentisi doğrultusunda politika faizini 75 baz puan daha düşürerek %11.25 düzeyine indirdi. 2018 yılsonu enflasyonu %11.84 ile karşılaştırdığımızda gerçekleşen bu enflasyon oranı üzerinden şu an reel faiz vermeyen bir konuma geçilmiş oldu. Yıl sonu beklenen %8.5 enflasyon hedefi ile baktığımızda ise halen faiz indirimi için alan mevcut. Burada önemli konu enflasyonda bu yıl bu hedefe ne kadar yakınsanabilinecek. Zira 2020 itibariyle düşük faiz ortamıyla ekonomide gözlenen canlanma iç tüketim artırışıyla devam edecek görünüyor. İnşaat, otomotiv, mobilya gibi sektörlerde özellikle bu canlanmayı göreceğiz. Bu açıdan TL’de öngörülebilirlik yani volatilitenin durumu oldukça önemli olacak. Yıl genelinde bu sağlanabilirse ekonomideki iç tüketim bazlı canlanma ile ithalatın artmasına karşılık kurda ciddi aşağı-yukarı yönlü ataklar görmezsek enflasyon kısmen de olsa daha iyi konumda beklentilerle ilerleyebilir.
Buna göre TCMB’nin bu toplantıda bu durumu değerlendirip ileri dönemde beklentilerdeki iyileşmenin vereceği etkileri hesaba katarak faiz indirim kararını verdi diye düşünebiliriz. Bu durum önümüzdeki süreçte de TCMB’nin enflasyondaki gidişat ve beklentilerine göre hareketle yeni faiz indirimlerini de gündeme getirebilecektir. Nitekim toplantı metninde TCMB “Enflasyon görünümündeki iyileşme devam etmekte, enflasyon beklentilerindeki genele yayılan düzelme sürmektedir. Enflasyon başta olmak üzere makroekonomik göstergelerdeki iyileşme ülke risk primindeki düşüşü desteklemekte ve maliyet unsurları üzerindeki baskıların sınırlanmasına katkıda bulunmaktadır. Döviz kuru, iç talep koşulları ve üretici fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak çekirdek enflasyon göstergelerinin eğilimleri ılımlı seyretmektedir. Enflasyondaki seyrin yıl sonu tahminiyle büyük ölçüde uyumlu olduğu değerlendirilmektedir.” ifadelerine yer verdi. Bu gelişme sonrası kurun 5.84 seviyesinin altını gördükten sonra buradan tepki aldığı izlendi.
Ticaret Anlaşması Endekslere Pozitif Yansıdı
Dün ticaret anlaşması sonrası devam eden iyimserlikle birlikte ABD’de ve Avrupa’da endeksler günü pozitif tarafta tamamladı. ABD’de ayrıca işsizlik maaşı başvurularının 50 yılın en düşük seviyelerine yakın seyrini sürdürmesinin verdiği olumlu etki de endeksteki harekete katkı sağladı. Dün Avrupa’da ise Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,1 kazançla 6.038,14 puana, Almanya’da Dax endeksi yatay seyirle 13.483,66 puanda kaldı. İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,4 değer kaybıyla günü 7.587,00 puandan kapattı.
Yurtiçinde dün takip ettiğimiz bir diğer veri ise haftalık açıklanan yurtiçi yerleşiklerin döviz tevdiat sonuçlarını takip ettik. Buna göre yabancı para mevduatları, 10 Ocak haftasında önceki haftaya göre 1,68 milyar USD arttı ve 196,06 milyar USD oldu. Gerçek kişilerin mevduatı 0,30 milyar USD artarak 121,47 milyar USD; tüzel kişilerin mevduatı 1,38 milyar USD artarak 74,59 milyar USD oldu.
Çin dördüncü çeyrek büyümesi bu kez sağlam temellerle yeniden toparlanmanın başladığını ortaya koydu. Üçüncü çeyrekte de 30 yılın en kötü büyümesini kaydeden Çin, dördüncü çeyrekte beklentiye paralel yıllık %6 büyüme gerçekleştirdi. Büyümede Haziran’dan bu yana artış hızı ilk kez ivme kazanan yatırımlar rol oynadı. Aralık ayında beklentilerin oldukça üzerine çıkan sanayi üretimi ve perakende satışlar birinci faz ticaret anlaşmasının henüz imzalanmadan bile yatırımcı güveninde artış yarattığını ortaya koydu. Çin sanayi üretimi Aralık’ta yıllık %6,9 artarak beklentinin 100 baz puan üstünde gerçekleşti. Perakende satışlar da yıllık %8 büyüme kaydetti ve %7,9’luk beklentiyi hafif aştı.
Yazan: AHL Yatırım