Brexit Anlaşması İngiltere’de Dengeleri Bozdu
Brexit Anlaşması İngiltere’de Dengeleri Bozdu. Avrupa Birliği ve İngiltere arasında Noel öncesinde varılan Brexit anlaşması yeni soru işaretlerini beraberinde getirdi. Çözülmemiş finansal hizmet denkliği sorunu İngiliz banka hisselerini vurdu.İngiltere’de bankalar ve finansal şirketleri önderliğindeki hisseler Noel sonrasındaki ilk ticaret günü 29 Aralık’ta düşüş gösterdi. Analistler, düşüşün Brexit gelişimi ve borsanın 1 Ocak’tan sonra işleyişi ile ilgili gerekli detayların eksikliğinden kaynaklandığına dikkat çekti. İngiliz bankaları Lloyds (%3,54), Barclays (%2,69), NatWest (%2,63) ve HSBC (%0,21) hisseleri geçtiğimiz günün en büyük darbe alanları oldu. İngiliz borsası günü yükselişle kapatsa da düşüş devam etti.
İngiliz banka hisseleri neden düşüyor?
Financial News’e göre, Intertek ve Diago gibi şirketler FTSE 100 endeksinde yükselişe öncülük etti. AJ Bell’in yatırım yöneticisi Russ Mould, bankaların ve finansal hizmet sağlayıcıların geride kaldığını ve FTSE 250 endeksinde aynı şeyi gördüğünü söyledi. Mould, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu uyarıda bulundu: “Bu durum, finansal hizmetler sektörünün 2021 yılında varılan anlaşma ile ilgilidir. Bu sektöre ilişkin tüm hizmetlerin İngiliz balıkçılık ve sanayi ile gergin olmaya devam ettiğini göstermektedir. Üretimle karşılaştırıldığında, finansal hizmetler sektörü İngiltere ‘de üretimden çok daha fazla yer tutması daha yüksek bir orana sahip. ”
Yatırım uzmanı finans hisselerinin aşağı yönlü hareketine ilişkin şunları söyledi. “Hem Noel arifesinde gelen Brexit anlaşması hem de AstraZeneca-Oxford Üniversitesi Kovid-19 aşısıyla ilgili olumlu haberler sayesinde piyasanın 2021’in toparlanma potansiyeline odaklanmaya hevesli göründüğü bir günde küresel ekonomiye ve İngiltere’ye bu derece bağlı olan bankaların, tökezlemesi garip görünüyor” ifadelerine yer verdi.
Mould, Brexit anlaşmasının finansal hizmetler için herhangi bir hizmet sağlamadığına dikkat çekti. Finans işçilerinin endüstrisi, varlıkları ve iş akışlarının Londra’dan Frankfurt, Paris, Brüksel, Amsterdam veya Dublin gibi şehirlere giderek daha fazla kaymakta olduğunu söyledi. Pandeminin iyiye gitmek yerine daha kötü bir hal almakta olduğunu, daha sıkı kısıtlamalara ihtiyaç olabileceğini sözlerine ekledi. Finans uzmanı, “Bu bankaların ekonomik faaliyetlerinde daha fazla düşüşe ve dolayısıyla kredi kayıplarına neden olabilir. Söz konusu durum İngiltere Merkez Bankası’nı negatif faiz oranlarını denemeye itebilir. Bu politika değişimi bankaların kredi defterleri için denge bozucu bir etki yaratacaktır. Bankalar da ezilen hisse değerlerini toparlamak için muhtemelen kapsamlarını sınırlı tutarak bir çeşit temettü ödemesiyle yatırımcıları çekmeye çalışacaktır” ifadelerine yer verdi.
Finans Sektöründe Denklik Bekleyişi Sürüyor
BBC’nin haberine göre Brown Shipley Analisti Shanti Keleman, İngiliz banka hisselerindeki düşüşü şöyle açıkladı: “Brexit anlaşmasında finansal hizmetler denkliği anlaşma sağlanamamasına bağlıdır.”
Londra ile Brüksel arasında varılan anlaşmanın şu an her alanı kapsamadığını söyleyen Mould, hala cevaplanması gereken sorular olduğunu da sözlerine ekledi. Sterlinin halen düşüşte olduğunu belirtti. Yatırım uzmanı anlaşmanın finansal hizmetler sektörü için ne anlama geleceğinin halen açıklanmadığına dikkat çekti. Müzakerelerden Mart 2021’e kadar sektöre ilişkin bir anlaşma çıkması beklenilmesine karşın bu bir zorunluluk değil. Zorlayıcı bir son tarihin olmaması da müzakerelerin gelecek yılın ikinci çeyreğinden daha uzun bir süre devam edebileceği manasına geliyor.