Dünya’da Ekonomi Toparlanma Yönünde
Küresel çapta etki gösteren pandemi süreciyle ekonominin küçülmesinden sonra alınan tedbirlerin azaltılmasıyla birlikte ekonomi iyiyiye gitme izlenimi veriyor.
Dünyada ekonomi yavaş fakat temkinli bir şekilde korona virüsünün (Covid-19) sebep olduğu uykudan uyanmaya başlıyor.
Ülkeler işletmelerin hizmet verme kısıtlamalarını azaltıp tüketicilerin hareket edip alışveriş edebilmesine olanak sağlamaya başlıyor. Bununla beraber ekonomistler, Büyük Buhran’dan bu yanan yaşanan en sarsıcı küresel gerilemenin yaşandığını ifade diyor.
İşsizlik oranlarının artması, iflaslar ve sağlıkla ilgili duyulan endişelerin sürmesi ilk toparlanma çabasıyla gelen yavaş bir toparlanma olarak görülecek. Nitekim aşının bulunmasından önce gerçek manada bir tam normalleşme yaşanmayacak. Çünkü virüsün yeniden yükselişe geçme ve yayılma riski hala çok yüksek görülmekte.
Deutsche Bank Securities ekonomi yetkilisi Torsten Slok yapmış olduğu açıklamada; “Genel tablo daha iyi fakat küçük adımlarla yol kat ediyoruz. Vadinin en dibinden yukarı bakıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Risk sürerken, ülkelerin politikacıları da iyileşme hızını arttırmak amacıyla daha fazla ekonomik teşvik sağlayarak destek oluyor.