Fed Tahvil Alımlarını 8 Milyar Dolara Düşürdü
Fed koronavirüs salgını nedeniyle piyasanın işleyişini korumak amaçlı yedi hafta içinde gerçekleştirmiş olduğu günlük operasyonlarda 1.4 trilyon dolardan fazla alım yapan Fed, Geçtiğimiz hafta cuma günü yapmış olduğu açıklamada 4 – 8 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek olan alımların günlük 8 milyar dolara düşüreceğini bildirdi.
Banka geçtiğimiz hafta günlük olarak 10 milyar dolar tahvil alımı yaptığını belirtmişti. 13 Mart tarihinde başlamış olan alımlar 19 Mart – 1 Nisan arasında günlük 75 milyar dolar alım yapıp zirve görmüştü. Ardından alımlarda kademeli olarak düşüş gerçekleşmişti.
Belirlenen takvime göre her gün bir ya da iki operasyon yapılarak nominal Hazine tahvilleri veya enflasyona karşı korumalı tahviller alınacağı duyuruldu. Belirlenen program çerçevesinde New York Fed tarafından 2020 yılının ilk çeyreğinde yapılan alımların geçmişi şu şekilde belirtilmiş:
Gün Alım hedefi Günlük operasyon sayısı
27 Nisan – 1 Mayıs 10 milyar dolar 1 – 2
20 – 24 Nisan 15 milyar dolar 2
13 – 17 Nisan 30 milyar dolar 4
6 – 9 Nisan 50 milyar dolar 5 – 6
2 – 3 Nisan 60 milyar dolar 7
19 Mart – 1 Nisan 75 milyar dolar 6 – 7
18 Mart 45 milyar dolar 7
16 – 17 Mart 40 milyar dolar 6
13 Mart 37 milyar dolar 6