2021 yılı birçok nedenden dolayı sorun içeren bir süreçti. Pandemi, siyasi gerilimler ve ekonomi gibi etkilerin gözlemlendiği 2021’in sonunda ABD ortaya büyük bir iddia atmıştı. Bahsi geçen iddia Rusya’nın 2022 yılında Ukrayna’yı işgal etmeyi hedeflediği yönünde idi. Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin elbette ki öne sürülen iddiaları reddetmişti. Fakat uydu görüntülerinin ortaya çıkmasının ardından ABD ve Avrupa’dan Ukrayna’ya destek gelmesi aradaki gerilimi artırdı.
Türkiye’ye oldukça yakın gerçekleşme potansiyeli olan bu kargaşa da, birçok uzman farklı yorumda bulundu. Bir kısmı, Rusya-Ukrayna arasındaki gerginliğin uzun vadeli sürmeyeceğini ileri sürdü. Vladimir Putin’in asıl amacının Ukrayna ile masaya oturmak olduğu iddia edildi.
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından yapılan açıklamalara göre ise, Rusya-Ukrayna-AGİT toplantısına Türkiye’nin ev sahipliği sahipliği yapabileceğini açıkladı.
Yapılan değerlendirmelere göre, bilhassa Batı devletlerinin bu üçlü birleşmeyi Minsk’te yapmak istemediği konuşuldu. Bu sebeple, üçlü toplantısı için ortak bir yer tartışmasına girildi. Açıklamalar doğrultusunda, toplantının İstanbul’da yapılabileceği konuşulanlar arasında.
Macron, Putin’in Durumu Tırmandırmak İstemediğini Öne Sürdü
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Cuma günü Rus mevkidaşı Vladimir Putin’e, Batılı müttefikler Ukrayna üzerindeki gerilimi yatıştırmaya çalışırken Rusya’nın komşularının egemenliğine saygı duyması gerektiğini söyledi.
Bir telefon görüşmesinde iki lider, ülkelerinin gerilimi azaltma çabalarının bir parçası olarak Normandiya formatında dört yönlü diplomatik görüşmeleri sürdürme konusunda da anlaştığını da sözlerine ekledi.
Yetkili, “Başkan Putin diyaloğu sürdürmek istediğini ve Minsk anlaşmalarının uygulanması üzerinde çalışmanın önemli olduğunu söyledi” diyen yetkili, Putin’in durumun tırmanmasını istemediğini vurguladığını da sözlerine ekledi.