ABD hisse senetleri Salı günü yükseldi ve yatırımcıların Washington’dan gelen ve Mart ayında fiyatların 40 yılın yeni bir zirvesine daha da hızlandığını gösteren taze enflasyon verilerini değerlendirmesiyle haftaya başlayan bir satıştan geri çekildi.
S&P 500 %0.7 yükseldi ve Dow işlem başlangıcında yaklaşık 130 puan yükseldi. Nasdaq Bileşik Endeksi Pazartesi günü keskin bir düşüşle kapattıktan sonra %1,1 yükseldi.
Hareketler, Wall Street’te, Ukrayna’daki savaş, Çin’deki COVID-19 karantinaları ve daha agresif bir Federal Rezerv beklentisi gibi artan ekonomik yavaşlama endişeleriyle damgasını vuran haftaya başlamak için aşağı bir günün ardından geliyor. Yatırımcılar, tatil döneminin kısalttığı bu ticaret haftasında, kazanç sezonunun başlamasını ve daha ekonomik verilerin yayınlanmasını bekliyor.
Salı günü yayınlanan en son rapora göre, piyasalar ABD’deki en son enflasyon göstergesini tartıyor Çalışma İstatistikleri Bürosu (BLS) Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre %8.5 arttı. Rakam, Aralık 1981’den bu yana en hızlı artışa işaret ediyor ve Şubat ayındaki yıllık %7.9’luk artışı takip ediyor. Rapora girerken, Bloomberg verilerine göre, konsensüs ekonomistleri Mart için %8.4’lük bir artış bekliyorlardı.
Geçen hafta merkez bankasının Mart toplantısında alınan tutanakların keskin bir şekilde değerlendirilmesinin ardından “birçok” politika yapıcının “50 baz puanlık bir artışı tercih edeceklerini” öne sürdü ve yatırımcıların, Fed yetkililerinin enflasyonla mücadele için daha agresif davranma ihtimalini göz önüne aldığı ortaya çıktı.
Charles Schwab Baş küresel yatırım stratejisti Jeffrey Kleintop Pazartesi günü yaptığı bir açıklamada, “Fed’in şimdiden agresif bir faiz artırımı görünümüne bağlı olduğunu düşünüyorum” dedi. Salı günkü TÜFE verileri “piyasalar üzerinde birkaç ay önce olduğu kadar etkili olmayabilir.”
Yatırımcılar, Fed politika yapıcılarının enflasyonla mücadele çabalarında daha mücadeleci olma olasılığına büyük ölçüde hazır olsalar da, parasal sıkılaştırmadaki artışın ekonomik bir daralmaya neden olabileceğine dair endişeler ortaya çıktı. Stratejistler, son haftalarda, özellikle de Deutsche Bank’ta görev yapan ekonomistlerle, son zamanlarda merkez bankası önlemlerinin 2023’ün ikinci yarısında büyümeyi önemli ölçüde yavaşlatabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Dreyfus ve Mellon Baş ekonomisti ve makro stratejisti, “Ekonominin yıl sonuna kadar resesyona girmesinin muhtemelen yazı tura atmaya daha yakın olduğunu söyleyebilirim” dedi.