Plastik Atıklardan Çevreci Geri Dönüşüm!
Plastik Atıklardan Çevreci Geri Dönüşüm! Günümüzde doğadaki plastik kirliliği, en derin okyanuslardan en yüksek dağlara kadar gezegenimiz için en büyük sorun. Peki ya plastik atıkları yararlı bir hale dönüştürüp kar elde etmenin bir yolu olsaydı sizce nasıl olurdu? Bu dönüşüm Kenyalı dört mühendisin kendileri için belirlediği bir hedef oldu.Kenya üç yıl önce plastik kullanımını, üretimini ve ithalatını dünyanın en katı yasaklarından biri haline getirdi. Ancak Greenpeace’ten çevre aktivist Amos Wemanya’nın da dediği gibi “plastikler zaten her yerde, hatta yiyeceklerimizin bile içinde” dedi. Amos Wemanya “Greenpeace farklı tuz markalarındaki mikroplastik miktarı üzerine 2018’de bir araştırma yaptı.Deniz tuzunda, göl tuzunda ve kaya tuzunda bile önemli miktarlarda mikroplastik bulunduğunu ortaya çıkardı. Yani mikroplastikler yemeğimizde, havamızda, suyumuzda bulunuyor ve sağlık sorunlarına neden oluyor” diyerek ciddi uyarılarda bulundu.
Plastik Atıklardan Çevreci Kaldırım Taşları
Nairobi merkezli bir şirket, sonsuz gibi görünen devasa plastik atık akışını, çevre dostu kaldırım taşlarına dönüştürerek durdurmayı planlıyor. Gjenge Makers adlı şirketin kurucularından Nzambi Matee “Sadece Nairobi’de her gün yaklaşık 500 metrik ton plastik atık üretiliyor. Bunun sadece bir kısmı geri dönüştürülüyor. Geri kalanı çevreye ve çöplere gidiyor. Bununla beraber, atık da bir kaynağı barındırdığı için burada bir fırsat olabileceğini gördük. 2017’de plastik atıkları toplayarak geri dönüştürücülere satmaya başladık. 6 ay sonra ise satabileceğimizden daha fazlasını topladığımızı fark ettik. Bu da plastiğin çöpe gitmesinin önüne geçmemiz gerektiği fikrinin doğmasını sağladı. Biz de bu tıpayı kapattık ve iş yapmaya başladık. Artan plastikle katma değer olarak daha fazla ne yapabileceğimizi düşündük. Plastik atıkları kullanarak hangi ürünü pazara sunabileceğimize baktık ve kaldırım taşlarında karar kıldık”.
Plastikler, renge göre sınıflandırılan küçük parçalar halinde eziliyor. Kum ve istenen renk pigmenti karıştırılıp hidrolik prese yerleştirilerek kalıplanmış oluyor.
Mukuru Slums Kalkınma Projesi Program Koordinatörü Ann Muthoni, Gjenge kaldırım taşlarını neden tercih ettiklerini şöyle anlatıyor: “Başlarda kırma taş kullanmamız gerekti. Fakat teste katılanlar bu taşların ayakkabılarına zarar verdiğini söyledi. Bu nedenle Gjenge kaldırım taşlarını çok daha kullanışlı buluyoruz. Lastik de ihtiva etmesinden dolayı yumuşak bir zeminde yürüyormuşsunuz gibi hissettiriyor. Çevre dostu oldukları gibi çok da güzeller. Farklı renkleri var, özellikle süpürüldüklerinde kolay temizleniyorlar. Bu ürün kurumumuza farklı bir boyut kazandırdı.Gjenge kaldırım taşlarından günde bin 500 adet üretilebiliyor. Metre karesi ise 8 ile 10 euro arasında satılıyor. Bu da şirketin hem karlı hem de ekolojik bir kaldırımda yürümesini sağlıyor”.