Mondelez International (MDLZ) gibi büyük uluslararası şirketler, Rusya, küresel ekonomi için risk oluşturan Ukrayna’yı potansiyel bir işgale hazırlanırken operasyonlarını açığa çıkarabilir.
Mondelez International CFO’su Luca Zaramella yakın tarihli bir röportajda, “Yerel operasyonlarımız var. Yerel planlarımız var. Çok yetenekli ekiplerimiz var.” ifadelerini kullanırken Moskova’nın işgal ettiği ve sonunda yarımadayı ilhak ettiği 2014 Kırım krizini hatırlattı.
Zaramella, “İlk kez Kırım krizi olduğunda, iş modelinin krizi oldukça iyi geçtiğini söylemeliyim. Bunun acı verici olmayacağını söyleyemem çünkü her zaman öyledir.”
En önemlisi, yönetici şirketin Doğu Avrupa’da çalışmaları sürdüren iş gücüyle ilgili endişeleri olduğunu açıkladı. Zramella yaptığı açıklamada, bilhassa, her şeyden önce insanların güvenliği için endişe duyduğunun da altını çizdi.
Yakın tarihli bir notta, Piper Sandler & Co.’da Kıdemli Araştırma Analisti Michael Lavery, Rusya’nın Mondelez International’ın Avrupa Birliği (AB) segmentinin %10 ila %11’ini ve 2022’de toplam satışlarının yaklaşık %3’ünü oluşturabileceğini tahmin ediyor.
Zaramella, bu krizin tırmanması halinde, “döviz kurlarına, devalüasyonlara… Rusya’dan Avrupa’ya giden gaza ne olduğu konusunda Avrupa’da sonuçlar olacağını” ve bunun sadece Mondelez’i değil, genel olarak küresel ticareti etkileyeceğini kaydetti.
Geçen hafta Genel Sekreter Jens Stoltenberg, NATO’nun “tüm müttefikleri korumak ve savunmak için gerekli tüm önlemleri alacağını” ve Başkan Vladimir Putin’in işgal etmeye karar vermesi halinde Rusya’yı mali açıdan vurabilecek olası yaptırımları araştıracağını söyledi. Seçenekler arasında diğerlerinin yanı sıra ABD doları kullanımı ve doğal gaz boru hatlarına yönelik yaptırımlar ve ablukalar yer alıyor.
Ancak Zaramella, “böyle bir krizin gelmediğini ve gerçekten buna bir çözüm bulabileceklerini umuyorum.”
Yapılan açıklamaları genel olarak derlediğimizde varacağımız sonuç, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerginliğin sadece o ülkeler arasında değil, küresel bir etki meydana getirmesi söz konusu. Olumsuz bir durumun meydana gelmesi halinde ise, NATO müttefiklerinin birlikte hareket ederek Rusya’yı mali açıdan vurmak amacıyla doğal gaz yaptırımları uygulaması büyük krizlere sebebiyet verebilir.
Alınacak doğal gaz yaptırım kararı sadece Rusya’yı maddi bakımdan etkilemekle kalmayıp, mevcut pandemi sürecinde küresel boyutta yaşanan enerji sorununu daha çetin bir hâle getirebilecektir.